Állatszőr és padlófűtés

Nagy állatvédő vagyok, és ezt minden ismerősöm tudja is rólam. Már kiskorom óta jellemző volt az rám, hogy amint megláttam egy kóbor állatot az út mellett, rögtön haza akartam vinni. Párat haza is vittem, a szüleim bosszúságára, de általában csak pár napig vagy hétig maradtak nálunk, amíg nem találtam nekik jobb otthont. Egy idő után már megszokták, hogy nekem ez a mániám, és a szüleim hagyták, hogy olykor fél tucat állat járkáljon a lakásban, és nem egyszer kisebb galibát okozzon.

Azóta nem sok változott, még most is szeretem az állatokat és az elmúlt években sokat hoztam haza az utcáról, és kerestem nekik új otthont. Mindig megfogadom, hogy nem tartom meg őket, csak egy kis időre vendégül látom őket. Általában tartom is magam ehhez, de néha, ha nagyon megkedvelek egy állatot, vagy nem találok neki sehogy se új gazdát, befogadom én. Így vagy öt négylábú lakik velünk jelenleg a házban. A férjem nem bánja, megszokta már, hogy én ilyen vagyok, és tudja azt, hogy fölösleges is lebeszélnie. De azért vannak a nagy állat imádatnak hátrányai is, például a takarítás utánuk. Ez még nem akkora áldozat.

De az is igaz, hogy most éppen babát várok, és ugyan sem én, sem a férjem nem vagyunk allergiások, de van olyan személy a családban, aki igen. Például a nagynéném és az unokatestvéreim is azok, ezért aggódom, hogy milyen allergén anyagok lehetnek a környezetünkben. Az első nyilvánvaló dolog a macskaszőr, hisz három macskánk is van. Persze nem fogom őket kirakni az utcára, amint jön a baba, mégis aggódom a macskaszőr mennyiségétől, ami előfordul a lakásban.

Próbálok rendszeresen takarítani, de amikor az állatok éppen vedlenek, akár 10 percenként is előszedhetném a porszívót. Ilyenkor a legtöbb bútoron szőrszálak éktelenkednek, sőt, még a ruháinkon is. Éppen ezért szoktam le a sötét anyagok viseléséről, mert nem volt kedvem állandóan kefélgetni a ruháimat, hogy a kabátom se úgy nézzen ki, mintha megnyúztam volna egy plüss állatot, és azt vettem volna magamra.

A macskáktól se várhatom el, hogy mindig kerüljék el majd a gyerek szobáját, elvégre állatok, oda mennek, ahová csak akarnak. De még ha sikerülne is kint tartani őket, mi úgyis becipelnénk az allergéneket a baba szobájába, úgyhogy túl sok mindent nem tehetünk.

A legutóbb egy barátnőmmel beszélgettem erről a témáról, és szóba került az allergia. Azt mesélte, hogy gyerek korában asztmás volt, és most is sok problémája van a szálló porral. Gyógyszert is kellett szednie rá, hogy enyhüljenek a tünetei, de aztán átköltözött egy olyan lakásba, ahol padlófűtés van, és ez csökkentette a panaszait.

Korábban nem hallottam semmit az allergia és a fűtési rendszer összefüggéséről, ezért utánanéztem. Kiderült, hogy a padlófűtés ilyen szempontból valóban egészségesebb, mivel nem a levegőt melegíti fel, így nem keringeti benne a port és az allergéneket. Így azok kevésbé jutnak be a légzőszervekbe. Mivel nem száll a por, ez az asztmásoknak és a pollen érzékenyeknek is jobb életteret biztosít. Valószínűleg ez volt a magyarázata annak, hogy a barátnőm is jobban érezte magát, amikor padlófűtéses lakásba kezdett lakni.

Ezen kívül sok előnye van még a padlófűtésnek, például egyenletesen melegíti fel a szobát, nem csak a radiátor közelében van meleg, hanem még a távolabbi sarkokban is. Részben emiatt is van az, hogy nem kell olyan magasra csavarni a fűtést, az embernek így is kellemes marad a hőérzete. Valamint a padlófűtési rendszer még valamivel olcsóbban is beszereltethető, mint a gázfűtéses rendszerek. Akármilyen burkolat alá telepíteni lehet, csempe alá, laminált padló alá, padlószőnyeg alá, hajópadló alá. Ráadásul ezt nem kell karbantartani és évente ellenőrizni, mint más fűtési rendszereket. A padlófűtés kialakítása egy egyszeri beruházás, ami hosszú távon megtérül, és még spórolni is lehet vele.

Meg is beszéltem a férjemmel, hogy bele is vágunk a dologba, telepíttetjük a padlófűtést, mielőtt még jön a baba. Eredetileg egy más problémára kerestem megoldást, de utólag már örülök, hogy hallgattam a barátnőmre, és magam is jobban utánanéztem a dolognak. Egy gyerek születése sok stresszel jár, de ha ilyen kisebb dolgokkal is megkönnyíthetjük az életünket, mint egy korszerű és egészséges fűtési rendszer, miért ne vágnánk bele?