Kertes házba költöztünk, így végre elhozhattunk egy kutyát a menhelyről

Anya és apa korábban mindig elutasította azt a kérésemet, hogy legyen egy kiskutyánk. “Rengeteget kell foglalkozni egy kutyával, sokszor kell állatorvoshoz vinni oltások meg egyebek miatt, ráadásul összepiszkol mindent” – mindig ezzel a szöveggel magyarázták döntésüket. Viszont egyedül abban igazuk volt, hogy az a lakás, amelyben éltünk nem túl kompatibilis a kutyatartással: nem túl nagy és kertje sincsen.

Tavaly azonban megváltozott a dolog. A szüleim úgy határoztak, hogy szeretnének egy nagyobb, családiasabb házba költözni, amelynek kertje is van. Persze én rögtön ugrottam a témára, legalábbis azért, mert így nagyobb esélyem volt arra, hogy rábeszéljem őket egy kiskutya örökbefogadására. Teljes meglepetésemre amint felhoztam a dolgot abszolút nyitottan álltak az ötletemhez, azt mondták, hogy felkeresik az egyik állatmentő egyesületet és belevághatunk az örökbefogadásba. Azonban annyit hozzátettek a dologhoz, hogy mindenképpen előbb a költözést kell lebonyolítani és csak utána foglalkozhatunk a kutya témával.

A ház, amelyet megvásárolni készültünk maga volt a csoda: egy kétszintes újépítésű családi házat találtunk Óbudán, amelynek olyan hatalmas kertje volt, hogy akár egy egész falkányi kutyát is elbírna. A ház tulajdonosai (egy házaspár) kicsit furák voltak, apa elmondása szerint „nem voltak igazán a helyzet magaslatán”, mert például, amikor szóba került az energiatanúsítvány előállítása, azt sem tudták, hogy miről van szó. Mivel apa egyébként az ingatlanbizniszben dolgozik, részletesen felvilágosította őket, hogy miért is van rá szükség, sőt ajánlott nekik egy szolgáltatást, mert tudta, hogy az energetikai tanúsítvány ára náluk abszolút megfizethető. Egyik alkalommal amikor elmentünk ismételten megnézni leendő otthonunkat, apa a laptopját magával hozva megmutatta a tulajdonosoknak az interneten a szóban forgó cég weboldalát. Legelőször a hasznos tudnivalók menüpontot megnyitva elmagyarázta nekik, hogy mi is ez az egész, majd hagyta, hogy elolvassák a leírtakat. Elmondta nekik, hogy a cég által elkészített energetikai tanúsítvány nem kevesebb, mint tíz évre szól, amelyet ők maguk is megőriznek digitális formában egy évtizeden keresztül, valamint, hogy az adás-vételi szerződés aláírásakor kell majd átadniuk nekünk, új tulajdonosoknak az ügyvéd előtt a dokumentumot. Ezután a házaspár előttünk hívta fel az oldalon található telefonszámot, és hívásra szinte azonnal reagáló ügyfélszolgálatos hölggyel meg is beszélték a további teendőket, miszerint a következő lépés az illetékes területi mérnökkel való kapcsolatfelvétel. A tulajdonosoknak nem volt különösebb dolguk, csak egyeztetniük kellett egy mindenki számára megfelelő időpontot a felmérést végző mérnökkel, valamint elő kellett készíteniük a ház alaprajzát és a műszaki leírást. Utóbb elmesélték, hogy ez az egész nagyon gördülékenyen ment, a mérnök kedves volt és pontosan érkezett. A mérnök a felmért adatokat továbbította a cégnek, amely futárszolgálattal el is juttatta az elkészített tanúsítványt a ház tulajdonosainak, így az ügyvéd a tanúsítvány hitelesített azonosítóját belefoglalva az adásvételi szerződésbe rögzíteni tudta az ingatlan átadást.

Fél év elteltével már itt lakunk az új házunkban, és nagyon szeretjük. De, ami a legjobb az egészben az az, hogy hazahoztunk egy tündéri keverék kutyát az egyik menhelyről, aki már teljes mértékben a családunk tagja. Nagy az öröm és a boldogság!