Napelem a kutyusoknak is!

Férjem egy kutyamenhely üzemeltetője, immár 20 éve. Az eleinte hobbinak induló tevékenység pár éven belül annyira komollyá vált, hogy felmondott a munkahelyén, és azóta minden idejét az elhagyott kutyusoknak szenteli. A szervezet nonprofit formában működik, az idei év pedig az eddigi legsikeresebbnek mondható. Az támogatói felajánlásokból ugyanis összegyűlt a hőn áhított napelem rendszer ára.  Már régóta terveztük, hogy átállunk a megújuló energiaforrás használatára, ami környezetvédelmi és megtakarítási szempontból is nagy előrelépés számunkra. Emellett pedig nagyobb változások indukálója is, hiszen telephelyünk elköltözését, és egyben bővítését is maga után vonja.

A régi gazdasági épületet, amely évek óta rendelkezésünkre áll, eddig nem tudtuk használatba venni, a közművek hiánya miatt. Mivel a kútfúrás megoldható a területen, az egyetlen fennmaradó probléma az áram bevezetése maradt. A napelem rendszer ára alapvetően több dologtól függ, mi pedig nem választhattuk a legolcsóbb verziót. Már csak az akkumulátorok mennyisége és minősége miatt sem. Terveink alapján azt szeretnénk elérni, hogy minden körülmények között biztonságosan működhessen a telephelyünk. Szerencsére megoldásunk egyben a közművektől való függetlenséget is eredményezi, ami az áramszünetek kiküszöbölését jelenti. Ez azért is fontos, mert szükségünk van a villanypásztor állandó működésére ahhoz, hogy a kutyusok mindig a nekik kijelölt területen maradjanak.

Egyik önkéntesünk, Barnabás szerencsére éppen napelemes rendszerekkel foglalkozik, az ő ajánlásával találtuk meg a céget, amit végül megbíztunk a munkával.

Részletesen kikérdezett minket mindenről. Mivel a menhelyet is ismeri, ezért van tapasztalata a gyakorlati konkrétumokban, mint például abban, hogy mekkora az átlagos áramszükséglet.

A másik fontos dolog a panelek elhelyezése volt. Sajnos nem volt lehetőségünk arra, hogy a tetőre szereljük föl az elemeket, ezért azokat a földön, de a kutyák területétől biztonságos távolságban és megfelelő tájolással kellett megtervezni.  Barnabás e technikai nehézségek közepette sem vesztette el a lelkesedését, és addig-addig keresett és tervezett, amíg meg nem találta azt a megoldást, amelyik mindannyiunk számára elfogadható volt. Mindezt természetesen önkéntes munka keretein belül.

Mivel elhatároztuk, hogy a befolyt összeget teljes egészében a napelem rendszer kiépítésére fordítjuk, ezért végül megengedhettünk magunknak egy-két extrát is. Például sikerült akkora teljesítményű rendszert tervezni, aminek kapacitása elég a fűtés megoldásához is (ezt eleinte remélni sem mertük).

Most, hogy minden előzetes terv és adminisztrációs tevékenység befejeződött, már csak azt várjuk, hogy kijöjjenek a szakik és felszereljék a rendszert. Ha ez megvan, akkor indulhat a kutyák átköltöztetése, és egy hónap múlva már kétszer annyi kutyának lesz helyünk, mint eddig volt.  Alig várjuk, hogy ez megtörténjen!

Ez az egész folyamat, amiben részt vettünk a férjemmel, elmélyítette az érdeklődésünket a napelemekkel kapcsolatban. Elhatároztuk, hogy családi házunkat is átalakíttatjuk. Itt már egy olcsóbb megoldás is elegendő lesz, hiszen az áram alapvetően be van vezetve, a napelemeket a hálózatra fogjuk rákötni.

De ez még a jövő zenéje, egyelőre be szeretnénk fejezni a költözést és a menhely átalakítását, a férjemmel addig, amíg ez nem lesz meg, nem is tudunk másról beszélni.