Védjük az állatokat, és magunkat is

Rengeteg olyan esetről hallani manapság, hogy egy házi kedvenc úgy sérül meg, hogy elüti valami. Sajnos sem a gazdik, sem a sofőrök nem elég figyelmesek és körültekintőek manapság. Aztán persze csak a veszekedés megy, hogy kinek a hibája volt, igazából, hogy a kutyus kifutott az útra, az autó meg nem elütötte. Ráadásul egy nagyobb testű állat az autóban is komoly károkat tehet, így a négy keréken közlekedőknek is érdeke, hogy elkerüljék a karambolt. Nem is beszélve azokról, akik motorral futnak bele ilyen helyzetekben. Ők ugyanis sokkal könnyebben szerezhetnek súlyos sérüléseket is. Pontosan ezért nagyon lényeges, hogy mindig a lehető legjobb felszerelésbe motorozzunk, még akkor is, ha csak rövid ideig ülünk fel a járgányra. Persze az sem mindegy, hogy milyen jó minőségű a felszerelésünk.

Sokan inkább az olcsóság felé hajlanak, és ezért bedőlnek sok átverésnek, ahol jó bukósisakot árulnak fillérekért. Nem azt mondom, hogy nem lehet jutányos álon megfelelő kiegészítőket szerezni, de oda kell figyelni, hogy a minőség is mindenképp jó legyen. Ehhez a legegyszerűbb, ha tájékozódunk arról, hogy mit kell figyelnünk.

A bukósisak esetében például az ECE 22.05 jelzést kell keresnünk. Ez ugyanis az Európai Uniós szabvány, ami garantálja, hogy az adott termék nem csak dísznek lesz a fejünkön. Ami nem rendelkezik ezzel a jelöléssel, azt nem éri meg megvenni, mivel olyan mintha ott sem lenne, maximum a szelet fogja fel. Ennél kicsit komolyabb a SHARP rendszer, amit az angol kormány vezetett be. Ennek a tesztnek az az előnye, hogy sokkal több, és élet hűbb behatást vizsgálnak az anyagon, így az eredmény is jóval közelebb áll a valósághoz. ráadásul ebben az esetben a kényelmet is minősítik, hiszen hiába is véd egy sisak jól, ha csak fél órát bír ki benne az ember, mert annyira nyom valahol.

Egyébként érdemes ezeknek a dolgoknak alaposabban is utánajárni az interneten, vagy élőben, mivel sok hasznos információt tudhatunk meg. Például aki nem szereti a nagy zajt, annak érdemesebb sima felületű bukót vásárolnia, ugyanis az jóval kisebb légörvényeket kavar, mint a spoileres társai, ezáltal jóval halkabb is.

Szerencsére ma már számtalan lehetőségünk van akár élőben, akár online beszerezni a szükséges tárgyakat, viszont aki kezdő, annak mindenképp az áruházat ajánlom a böngészős megoldással szemben, mivel nem árt, ha fel is próbáljuk az általunk választani kívánt termékeket, mielőtt meg is vesszük.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő felszerelés csak egy dolog, nem pótolja az odafigyelést. Az a legfontosabb és akkor szegény állatoknak sem esik baja, és mi sem teszteljük élesben, hogy jól választottunk-e bukósisakot.