Napelemes rendszer a kutyaotthonra

Egy kutyamentő állomáson dolgozom néhány ismerősömmel már több, mint két éve. Nem a hagyományos értelemben vett kutyamenhely, mert csak átmenetileg vannak nálunk a mentett kutyusok, és a létszámuk is jóval kisebb, pont azért, hogy minél hamarabb gazdára találjanak. Sajnos nagyon kevés támogatást kapunk, így elég nehéz fenntartanunk a helyet, ami ezeknek a szerencsétlen sorsú ebeknek átmenetileg a legjobb megoldás lenne.

Ahogy eljött a tél, a befizetésre váró számláink összege egyre nagyobbra rúgtak. Kétségbeesetten tanácskoztunk a kollégáimmal, hogy mit is tegyünk. Abban az évben még támogatásokból és felajánlásokból tudtuk, hogy valahogy kihúzzuk, de azzal is tisztában voltunk, hogy ez hosszútávon nem mehet így tovább.

Ekkor dobta fel az ötletet a kolléganőm, hogy mi lenne, ha korszerűsítenénk a kutyaotthon energia – ellátását. Nem tudtuk, hogy pontosan mire gondol, ezért kértük, hogy fejtse ki. Azt mondta, hogy olvasott nemrég egy cikket a napelemekről. Hogy ha az ember rászánja magát, hogy beruházzon rájuk, mennyire meg tud térülni, igaz, csak 8 – 10 év elteltével. Tudtuk, hogy ez valóban egy jó megoldás lenne, de sajnos nem rendelkeztünk elegendő tőkével, hogy ezt megvalósíthassuk, mert már a számlák kifizetése is szinte gondot okozott.

Ekkor mondta egy másik kollégám, hogy ő azt hallotta, hogy ezt nem feltétlen csak önerőből lehet megvalósítani. Létezik napelem telepítés támogatás is, amelynek célja az, hogy meghozzák a lakosság kedvét arra, hogy házaik energia – felhasználását korszerűbbé és zöldebbé tegyék. Azonban ez a támogatás nem csak napelemes rendszerek felszerelésére fordítható. Többek között ebből finanszírozni lehet a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a hőszivattyúk telepítését, fűtésrendszerek korszerűsítését és a napkollektorok felszerelését is. Az elnyerhető támogatás összege 500 000 Forinttól 10 000 000 Forintig terjedhet.

De a pályázat elnyerésének természetesen vannak feltételei is. Szükség van 10 % saját forrásra, a futamidő pedig legfeljebb 20 év lehet. Ezen információk ismeretében úgy döntöttünk, hogy belevágunk a kutyaotthon korszerűsítésébe. Tudtuk, hogy össze kell húznunk a nadrágszíjat az elején, de később mindenképp meg fog térülni a sok meghozott áldozat. Ugyanis egy idő után a befizetendő számláink a nulla felé fognak majd konvergálni. De nem csak annyi energiát fog termelni a napelem, amennyire a kutyaotthonnak szüksége van, hanem még ennél is többet. A fel nem használt energia vissza fog töltődni a hálózatra, amiért a egy idő után a szolgáltató fizetni fog! Ez nagyon jó hír nekünk, ugyanis minden plusz fillér jól jön a szegény mentett ebeknek.

Bízunk benne, hogy ha megvalósul a kutyaotthon korszerűsítése, nem kell majd amiatt aggódnunk, hogy a kutyusok feje felől elveszik a tetőt. Addig is igyekszünk minél olcsóbb, és környezetbarátabb energia – ellátási megoldásokat találni.